052

 

Begin dit jaar ontving Gert Dooreman de Henry van de Velde Award voor zijn loopbaan.

N.a.v. van deze prijs belicht het Museum Dr. Guislain nu de tekeningen van hun huisvormgever die al hun affiches en folders verzorgt.

Voor deze Henri Van de Velde Award en bijhorende tentoonstelling in Bozar, hebt u al ons commentaar kunnen lezen. Daarin schreef ik o. a. dat die awards alles met business te maken hebben en dat Dooreman nog de enige was die er in slaagde kunst en functionaliteit te combineren, maar ook dat zijn werk als affiche- en coverontwerper, zich aan de uiterste grens van de design bevindt, want als affiche- en coverontwerper is hij meer een grafische kunstenaar dan een designer.

Zijn vroegste activiteit was illustrator en vormgever, nadien is hij zich gaan toeleggen op het grafische en het typografische en heeft zo de restyling mogen verzorgen van De Standaard en Humo.

Deze Gentenaar verpersoonlijkt het bewijs dat de scheiding tussen kunst, design en styling flinterdun is. Trouwens: goede en precieze belettering aanbrengen noem Dodeman zelf ‘de poëzie van het meten’

In deze kleine tentoonstelling kunt u kennis maken met de aanvang van zijn loopbaan. Zijn tekeningen zijn vrij onbekend maar of het nu schetsen, humoristische- of ernstige tekeningen zijn, ze hebben allen die onwaarschijnlijke kwaliteit.

Ik zal zeker niet vervallen in een dithyrambische lofzang zoals Tom Lanoye gedaan heeft, maar G. Dodeman is zeker een van de belangrijkste grafische vormgevers uit de recente geschiedenis van de Nederlanden

En denk er aan dat u bij een bezoek aan deze tentoonstelling nog steeds de andere tentoonstelling van het Museum Dr Guislain kunt bezoeken: Donkere Kamers, tot 31 mei.

Ook voor deze tentoonstelling heeft u vorig jaar ons lovend commentaar kunnen lezen.

Praktische info:

Jozef Guislainstraat 43
9000 Gent, België
t +32 (0)9 216 35 95
info@museumdrguislain.be

di – vrij: 9 – 17 u
za – zo: 13 – 17 u

8 €