In mijn commentaar op de tentoonstelling in het Museum voor Schone Kunsten, De gouden eeuw revisited, geef ik een korte beschrijving van de speciale relatie van Gent met de Nederlanden en Willem van Oranje.Het verloren koninkrijk. Willem I en België is een tweede tentoonstelling in het kader van deze herdenking.De Orangisten hebben aan de deelname van kroonprins Willem II aan de slag bij Waterloo veel ruchtbaarheid gegeven en dus is deze tentoonstelling voor een stuk ook aan hem gewijd.

Commentaar John Liem.

001In mijn commentaar op de tentoonstelling in het Museum voor Schone Kunsten, De gouden eeuw revisited, geef ik een korte beschrijving van de speciale relatie van Gent met de Nederlanden en Willem van Oranje.

Het verloren koninkrijk. Willem I en België is een tweede tentoonstelling in het kader van deze herdenking.

De Orangisten hebben aan de deelname van kroonprins Willem II aan de slag bij Waterloo veel ruchtbaarheid gegeven en dus is deze tentoonstelling voor een stuk ook aan hem gewijd.

Het is zeker niet eenvoudig om een expositie in te richten die begint bij de slag van Waterloo, vervolgd wordt met een bewind dat slechts vijftien jaar duurt en eindigt met de oprichting van België. De curatoren zijn erin geslaagd dit te verwezenlijken in twaalf verschillende zalen, waarin telkens één hoofdstuk van de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Na een historisch overzicht, komt men tot de kern van het onderwerp: Het moeilijke begin. Hier wordt duidelijk, dat wat het begin moeilijk maakte, moeilijk zou blijven voor de ganse duur van het koninkrijk.

Vervolgens zien we dat deze constante moeilijkheden, Willem I er niet van weerhouden de industrie te ondersteunen en te ontwikkelen, de infrastructuur te verbeteren en een bijzondere aandacht te schenken aan het onderwijs.

In hoofdstuk 8 zien we hoe de ontevredenheid van het begin alleen maar groeit; om verschillende redenen, keert een groot aantal van de bevolking zich tegen de koning.

de mededeling van het STAM

In 2015 is het tweehonderd jaar geleden dat Nederland en het latere België werden samengevoegd tot het Koninkrijk der Nederlanden. Het koninkrijk hield vijftien jaar stand, van 1815 tot 1830. Korte tijd waren ‘Belgen’ en Nederlanders inwoners van dezelfde staat. Koning Willem I regeerde als een onvervalst verlicht despoot, maar zette ook sterk in op de ontwikkeling van de industrie, de infrastructuur, het onderwijs en het culturele leven.

Maar waarom stond het Zuiden zo anders tegenover koning Willem I dan het Noorden? Hoe kwam Willem I aan bijnamen als de Koperen Koning en de Kanalenkoning? Waarom kalkten de Belgen rond 1830 deze leuze op de straatmuren: ‘Wij willen Willem weg – wil Willem wijzer worden – wij willen Willem weer’. Wat betekende deze periode op lange termijn voor België?

Dit alles en nog veel meer kom je te weten in de tentoonstelling ‘Het verloren koninkrijk. Willem I en België’. Sprekende citaten, spotprenten, historische objecten en interactieve multimedia geven je voeling met de tijdsgeest van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden en de beginjaren van het onafhankelijke België. Een interactief spel doet je nadenken over hoe verschillend of gelijkend Belgen en Nederlanders vandaag zijn.

De leeuw van Waterloo door M. Hendryckx

foto’s van michiel hendryckx

Fotograaf Michiel Hendryckx legt de link met vandaag. In een nieuwe reeks foto’s brengt hij hedendaagse sporen in beeld van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, in België en in Nederland. Foto: Michiel Hendryckx / De Leeuw van Waterloo.

 Practisch

STAM   Bijlokesite
Godshuizenlaan 2   B-9000 Gent

Telefoon: + 32 (0)9 267 14 00
Fax: + 32 (0)9 267 14 98
E-mail:  info@stamgent.be

open van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 18 uur