200 JAAR U GENT    Gent –>28/03/18

Tekst & photos John Liem

 

IMG_1694 Dat de Gentse Universiteit haar dies natalis met luister wil vieren, is evident. In die 200 jaar is de universiteit er in geslaagd Nobelprijswinnaars en eminente wetenschappers te vormen. En in de QS World University Rankings  staat ze op de 125e plaats op wereldniveau en oIMG_1697p de 47e in Europa.

Alle lof dus voor de kranige Alm Mater die er in geslaagd is verschillende innerlijke en uiterlijke stormen te overleven.

Spijtig dat ze je juist die dit belangrijk jaar uitkiest om van de rectorverkiezing een vaudeville te maken. Spijtig ook dat ze voor viering, een toch wel rare slogan heeft gekozen: Allen U Gent. Hij is zelfs meer dan raar, want totaal irrealistisch: er zijn nu al te veel studenten want te weinig en te krappe auditoria; want te weinig professoren in verhouding tot het aantal studenten; want onze samenleving heeft geen behoefte aan te veel academisch gevormde elites. Maar goed, dit zijn problemen waar wij bij Quovadisart, niet bij betrokken zijn of willen zijn.IMG_1698

Waarom we dan wel over deze viering willen berichten, zijn de verschillende tentoonstellingen die in alle musea van de stad zijn opgestart.

En zoals u weet, musea en tentoonstellingen, daarover geven we graag onze mening.

Onder de noemer: Out of the Box, een ontmoeting tussen wetenschap en stad, zijn in vijf musea van de stad tentoonstellingen georganiseerd die de universiteit dichter bij de bevolking moet brengen. Hier gaat het niet over kunst in de stad, of kunst bij de mensen brengen, maar wel over wetenschap in de stad of bij de mensen.

Het gaat in vier musea, elk met een eigen thema, over een van de wetenschappelijke facetten van de universiteit: Sint-Baafskathedraal: Whale spotting – Sint-Pietresabdij: In de ban van de tijd – Design museum: Take Control-Lose Control – Museum Dr. Guislin: Recollection of the Abyss.

De vijfde tentoonstelling, in het STAM, geeft een volledige biografie van de universiteit. Dit is de enige van de tentoonstellingen die echt over de universiteit gaat en daardoor ook de enige interessante, als je iets wil bijleren over de geschiedenis van de universiteit.

IMG_1701De vier andere tentoonstellingen zijn een verkapte, en daardoor mislukte, reclame voor het toekomstig universiteitsmuseum.

Wat eveneens opvalt is dat in deze verschillende tentoonstellingen, geen woord gesproken wordt over de toch belangrijke humane of menswetenschappen. Het lijkt wel of de universiteit zich wil profileren als “technische” universiteit. Modetrend? Populisme?

En de doelstelling is nochtans: Een tentoonstelling die meer wil doen dan de “platte” bevrediging van een bepaald consumptief genot.

De ‘menselijke’ inbreng beperkt zich tot een video waarin prof. dr. Petra De Sutter stelt dat Het is dringend tijd dat we ons als samenleving bezinnen over de ethische grenzen aan deze evolutie en hoe ze te bewaken.

Deze video maakt deel uit van de minitentoonstelling in het Design museum die er voor de rest maar armtierig uitziet.

Alles bij elkaar een goed initiatief dat krakkemikkig is uitgewerkt. Volgend op de pantomime van de rector verkiezing, kan ik alleen maar besluiten met: Waar is de ouderen fierheid nu gevaren?